schrijfttips voor een top blog

9 schrijftips voor een top blog: zo maak jij het

Ben jij van plan te gaan bloggen? Niet twijfelen maar gewoon doen! Bedenk een onderwerp waar je het over wil hebben en begin met schrijven. Je hebt vast genoeg expertise die je kunt delen. Om te zorgen dat het proces een beetje soepel verloopt, is het goed om op een aantal zaken te letten. Met deze 9 schrijftips tik je vanzelf een top blog!

1. Kies een interessant onderwerp

Een blog schrijven die interessant is? Dat begint al bij het bepalen van je onderwerp. Het leuke van bloggen, is dat je kunt gaan schrijven die jij interessant en leuk vindt. Dat wil je graag gaan delen met je lezers. Vraag je wel af of zij ook op dit onderwerp zitten te wachten. Als dat niet het geval is, gaan de rest van de schrijftips je ook niet helpen. Kies dan gauw een ander onderwerp om over te schrijven!

2 Begin met een pakkende titel

Met een sterke titel geef je de eerste indruk aan je lezers. Als die al niet goed is, gaat je blog hoogstwaarschijnlijk niet gelezen worden. Om je lezer te overtuigen om het artikel aan te gaan klikken kun je veel trucjes toepassen. Het is belangrijk om concreet te zijn, te prikkelen of waarde te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door lijstjes met getallen in de titel te vermelden (zoals deze blog). Daarnaast kun je beloftes doen in je titels met woorden als simpel, eenvoudig, makkelijk of snel.

3. Schrijf een heldere en korte inleiding

Na de titel is je inleiding het volgende punt waar je lezers kunt vasthouden of verliezen. Zorg daarom dat je een korte inleiding schrijft (maximaal zes zinnen) en daarin genoeg interessante informatie geeft. Het doel van je inleiding is je lezer overtuigen van het nut van jouw blog. Dat kan door middel van een belofte of een prikkelende uitspraak.

4. Schrijf zoals je praat

Je hebt ongetwijfeld gemerkt dat ik mijn blog niet heel formeel houd. Het is namelijk goed om een beetje te schrijven zoals je praat. Dit maakt het persoonlijker. Het gaat niet zover dat je letterlijk je dagelijkse taal in een artikel moet stoppen. Het blijft belangrijk dat het foutloos is en begrijpelijk. Let dus wel op je structuur.

5. Vermijd jargon

Een handige schrijftip die in het verlengde, ligt van de vorige: vermijd jargon. Als jij het gaat hebben over ‘processen implementeren om de klantbeleving te verbeteren’ ben je mij kwijt. Probeer jargon en zogeheten vaagtaal te vermijden. Het is top dat je deze woorden kent en begrijpelijk dat je die kennis wil uitstralen, maar het maakt het lezen van je tekst niet makkelijk. Maak het dus concreet en helder voor je lezer.

6. Wissel je woorden

Wanneer jij een blog wil schrijven over een bepaald onderwerp is het verleidelijk om dat woord vaak te noemen. Wees slim en zorg dat je een paar synoniemen achter de hand hebt. Het leest niet lekker om in elke zin het woord “reclame” te lezen. Kies daarom voor andere vormen die vergelijkbaar zijn: marketing, advertentie, promoten of aanbieden. Wil je afkijken hoe je dit doet? Lees een tekst op een voetbalnieuwssite, die zijn bovengemiddeld creatief (misschien soms iets te).

7. Korte zin, lange zin

Tijdens het schrijven moet je niet alleen zorgen dat je niet de hele tijd dezelfde woorden gebruikt, ook in de zinslengte moet je afwisselen. Het is een van de schrijftips die ik zelf ook meer ben gaan toepassen. Door dit te doen wordt de tekst leesbaarder en kom je in een soort ritme. Probeer dat vast te houden.

8. Maak een logische en goede afsluiting

Door je tekst goed af te sluiten, zorg je ervoor dat deze blijft hangen bij je lezer. Vooral een goede slotzin is van belang. Hierop kun je verschillende stijlen toepassen. Voor een goede afsluiting kun je bijvoorbeeld één van de volgende technieken toepassen:

  • De kernboodschap herhalen
  • De cirkel rond maken met een samenvattende zin
  • Een boodschap meegeven
  • Een conclusie trekken

9. Voorkom taalfouten

Tot slot: voorkom taalfouten in je blog. Het ligt voor de hand, maar deze schrijftip blijkt toch lastig genoeg. Niets staat zo slordig als taalfouten in je blog. Het eerste wat je na het schrijven van een blog moet doen, is het doornemen van je tekst op taalfouten. Schakel vervolgens desnoods iemand in om jouw tekst taalfoutvrij te maken.

Proberen is leren

Door deze schrijftips toe te passen, leer je vanzelf een goede blog te schrijven. Ga vooral aan de slag. Schrijf de tekst en ga daarna kritisch kijken naar wat je op papier hebt gezet. Door te proberen ga je vanzelf het bloggen leren. Pas dingen aan, lees het voor aan jezelf en vraag je af of jij het zou willen lezen. Wees ook weer niet te kritisch. Plaats je artikel met trots.

Schrijftips of hulp nodig voor het schrijven van een blog?

Heb jij hulp nodig bij het schrijven je blog? Zoek je iemand die je een handje kan helpen of wil je wat schrijftips ontvangen? Neem dan contact op! Ik help je graag met advies of schrijf goed vindbare teksten voor jou. Stuur mij een mailtje, laat een bericht achter op mijn website of WhatsApp of kies voor een vertrouwd belletje naar 06-11569779.

Misschien is dit ook interessant voor jou:

seo-google-tekstschrijver

SEO-teksten in het kort

Je ontkomt er tegenwoordig niet meer aan: SEO-teksten. Het is de manier om zichtbaar te zijn in Google. Om jou het concept wat duidelijker te maken, leg ik de basis aan je uit.

Leer meer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *