ode aan de Nederlandse taal

Een ode aan de Nederlandse taal

Als ik soms mijn omgeving moet geloven, ben ik een van de weinige, maar ik ben verliefd op de Nederlandse taal. Tuurlijk, het Frans en Spaans vind ik ook prachtig klinken en ja, ik snap dat liedjes in het Engels vaak ook net wat beter overkomen. Mijn voorkeur gaat toch uit naar de Nederlandse taal. Ben ik nu een droeftoeter?

Hierboven staan al een paar woorden waar ik ontzettend van kan genieten. Van een woord als desalniettemin werd ik vooral tijdens mijn studie enthousiast. Het staat prachtig in je verslag als je dit woord gebruikt. Anderzijds heb ik geleerd dat het vaak vrij onnodig is. Tijdens een onderzoek naar sponsered content maakte ik gretig gebruik van het woord genereren in combinatie met het woord content. Die woorden heb ik inmiddels al vaak genoeg gebruikt. Wel heb ik een lijstje met woorden waar ik keer op keer van kan genieten. In willekeurige volgorde, want keuzes maken wordt te lastig.

1. Kuieren

Ik trap dit rijtje af met het woord kuieren. Het betekent simpelweg dat je op je gemak aan het lopen bent. Het heeft iets weg van slenteren, alleen in dit geval niet door de winkelstraten. Bij kuieren denk ik aan de momenten dat ik een rondje ga lopen om mijn hoofd leeg te maken, terwijl de muziek door mijn oren klinkt. Het geeft een troostend en ontspannen gevoel.

2. Desinteresse

“Gebrek aan belangstelling” of “geen interesse”. Je vraagt je misschien af waarom ik dit woord zo mooi vind. Dat weet ik niet eigenlijk, vind ik gewoon. Heb ik nooit echt over nagedacht.

3. Geroezemoes

Een woord dat bijna net zo klinkt als de klank van de betekenis: geroezemoes. Een woelig zacht geluid van stemmen. Je hoort het bijvoorbeeld in een koffietent of restaurant. Aan een meertje of op zee klinkt het zelfs nog beter. Ik gebruik het te weinig, maar wat is het fantastisch om uit te spreken: ge-roe-ze-moes.

4. Droeftoeter

Schelden is vaak ontzettend onnodig en kwetsend, maar we doen het vast allemaal wel eens. Als je dan iemand persoonlijk wil beledigen zou ik echt gaan voor de optie droeftoeter. Ik moet altijd een beetje lachen als iemand dit zegt. De betekenis is helaas wat negatiever: “iemand die droevig is” of “iemand die kansloos is en waar je droevig van wordt”.

5. Lievelings

“Dat is echt mijn lievelings!” Waar deze zin over gaat? Dat kan zijn iemands favoriete maaltijd, restaurant, kleur, voetbalclubs, film of serie. Ik hoor het vaak genoeg en moet er toch altijd een beetje om lachen. Het woord heeft een schattig karakter, maar ook wel wat onbenulligs. Volgens de Van Dale is het ook gewoon officieel zelfstandig naamwoord. Lieveling daarentegen wel. Dat is nu net hoe ik mijn partner altijd noem. Euhmmm…

6. Melodramatisch

Ik sluit af met een woord waarbij van alles gebeurt: melodramatisch. Het klinkt melodieus en straalt op mij een krachtig gevoel uit. Deze term gebruik ik niet vaak, maar zou je kunnen gebruiken wanneer iemand overdreven sentimenteel doet. “Doe niet zo melodramatisch.”

Woorden schieten tekort

Ik geloof dat ik nu al een aantal parels van woorden ben vergeten. Door mijn hoofd schieten woorden als liefhebben, appreciëren, ontwijken en ga zo maar door. Laat daarom vooral weten wat jouw favoriete woorden uit de Nederlandse taal zijn. Waardeer het Nederlands iets meer. Schrijf zelf bijvoorbeeld een ode aan de Nederlandse taal.  Gemakkelijk is dat zeker niet. In een gemiddeld e-mailtje of blogbericht is altijd wel een dt- of andere taalfout te vinden. De complexiteit maakt het voor mij juist interessant.

Hulp nodig met de Nederlandse taal?

Kun jij wel wat hulp gebruiken als het aankomt op de Nederlandse taal? Denk je dat jouw website, blogs of artikelen behoefte hebben aan een kritische blik? Neem contact, op, zodat ik jou kan helpen waar nodig! Je kunt het contactformulier invullen, maar ook bellen of appen via 06-11569779. Liever een mailtje? hessel@hesmedia.nl.

Misschien is dit ook interessant voor jou:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *