social media beheer zwolle

Valkuilen in het leven van een (beginnende) freelancer

Mijn freelance avontuur is alweer even bezig en ik moet zeggen dat ik er ontzettend van geniet. Aan het begin van dit avontuur kan van alles misgaan. Zelf ben ik tegen genoeg zaken aangelopen. Met de hoop dat mensen hier iets van kunnen leren, vertel ik in dit blog over de valkuilen van een freelancer.

Een goed half jaar geleden ben ik begonnen met mij als freelance-tekstschrijver in de markt te zetten. Ik sta dan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en leg de basis van de onderneming HesMedia. Sinds dat moment ben ik officieel zelfstandig ondernemer. Ik ga vol goede moed aan de slag met het creëren van een huisstijl, een bedrijfsroute uitstippelen en het zoeken naar klanten. Het lijkt mij dan een goed idee om gaandeweg alles over het freelancen te leren. Ik kom er al snel achter dat dit voor mij niet de manier is. Wat wel de manier is? Dat is voor iedereen verschillend, maar er zijn enkele zaken waar je zeker op kunt letten.

Wees voorbereid

Allereerst is het belangrijk dat je goed voorbereid bent wanneer je start als freelancer. Het klinkt goed in de oren om te gaan freelancen: je bent eigen baas, je kunt je creativiteit slim inzetten, je kiest zelf welke toffe opdrachten je doet en ga zo maar door. Dat is echter niet alles. Je denkt misschien niet direct aan zaken als boekhouding, acquisitie en de nodige discipline die je nodig hebt. Toch zijn dit zeer belangrijke onderdelen van ‘het vak’. Denk dus niet alleen aan het mooie plaatje, maar ook aan wat er verder bij komt kijken.

Laat je gezicht zien

Een van de grootste valkuilen in mijn eerste maanden als freelancer is eigenlijk vrij knullig. Ik denk dan nog dat wanneer ik freelancer ben, ik vanuit huis alles kan bereiken en alleen de deur uit hoeft te gaan voor een klus. Een naïeve gedachte, ik weet het. Hoe kunnen mensen weten wie ik ben en wat ik doe als ik mezelf niet eens laat zien? Ik moet de ‘grotemensenwereld’ in. Een eerste netwerkbijeenkomst is misschien wat ongemakkelijk, maar het geeft je zoveel. Je leert mensen kennen die je kunnen helpen, kunt er eventueel zelf een opdracht uitslepen en mensen stippen onderwerpen aan waar je nooit aan gedacht had. Je gezicht laten zien is dus op meerdere manieren zeer waardevol.

Investeren in jezelf

Een freelancer is zelfstandig. Dan kun je denken dat je in principe geen hulp nodig hebt. Ik kan je vertellen: dat was voor mij niet waar. Zelf weet ik inmiddels hoe belangrijk je netwerk kan zijn en hoe fijn het is als iemand jou kan helpen met zaken waar je zelf niet zo goed in bent. Ik heb zelf vooraf niet gedacht dat ik zou gaan betalen voor bijvoorbeeld trainingen, want “dat kan ik zelf wel leren”. Door toch een keer de portemonnee te trekken en te investeren in jezelf kun je juist groeien. Een ander voorbeeld is de boekhouding. Niet iedereen, zeker wanneer je bedrijf hard groeit, kan dit zelf doen. Het is goed om iemand te vinden die je daarbij kan helpen. Ik kies er nog steeds eigenwijs voor om alles zelf te doen, maar je creëert meer tijd voor andere zaken als je dit deel uit handen geeft.

Werken zonder werk

Na twee maanden bezig te zijn met HesMedia komt een klap die voor iedereen andere, maar evengoed vervelende, gevolgen heeft. De coronacrisis breekt uit en iedereen is van slag. Gelukkig is het nu aan de beterende hand, maar in die periode heb ik ineens geen opdrachten meer. Een van de valkuilen voor een freelancer is om dan te denken dat je helemaal geen werk hebt. Juist op momenten dat je geen opdrachten hebt, is het goed om je op je bedrijf te storten. Ga aan de slag met je website, je huisstijl, een marketingplan of ontwikkel nieuw materiaal waarmee je klanten kunt gaan benaderen. De mogelijkheden zijn eindeloos en je blijft actief bezig. Dit geeft je aan het eind van de dag ook meer voldoening dan een dag bingewatchen.

Groeiend zelfvertrouwen

Nu ik wat langer bezig ben, weet ik steeds beter wat ik moet doen om er een succes van te maken. Ik ervaar veel plezier als ik bezig ben met werken en ben trots op het feit dat ik een eigen onderneming heb. Natuurlijk gaat het niet allemaal even soepel, maar dat is juist een uitdaging. Ik leer gaandeweg meer bij, maar met elke stap begint ook mijn zelfvertrouwen te groeien. Door de hierboven beschreven ervaringen weet ik hoe je een goed gevoel kan overhouden aan je onderneming. Wanneer dat niet lukt, kijk ik zelf naar wat ik toch maar heb bereikt. Vertel, wat zijn of waren jouw grootste valkuilen als freelancer of ondernemer? Wat doe je daartegen?

Meer tips: podcast over ondernemen 

Ben jij benieuwd naar meer tips op het gebied van ondernemen? Luister dan een keertje naar de podcast Ondernemer Erger Je Niet. In deze podcast bespreek ik samen met Sander Kruitbos waar je op moet letten bij het starten van het ondernemen. Wij delen onze eigen ervaringen en ook eventuele fouten die daarin gemaakt zijn. Met tips helpen wij jou verder voor bliksemstart in het ondernemersvak.  

Hulp nodig bij het schrijven van teksten?

Heb jij hulp nodig bij teksten voor bijvoorbeeld je website of je blog? Neem dan contact op! Ik help je graag met advies of schrijf goed vindbare teksten voor jou. Stuur me een mailtje, laat een bericht achter op mijn website of WhatsApp of kies voor een vertrouwd belletje naar 06-11569779.

Misschien is dit ook interessant voor jou:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *