veel gemaakte taalfouten

8 veelgemaakte taalfouten en hoe deze te voorkomen

Dat Nederlands geen makkelijke taal is dat weten we allemaal. Het Nederlands kent tal van regels én uitzonderingen waardoor het soms lastig is om alles te onthouden. Fouten maken we allemaal (ik ook), maar het is wel zo fijn als je grote taalfouten op je website, in je blog of e-mail kunt voorkomen. In dit blog bespreek ik 8 veelgemaakte taalfouten en help ik je deze in het vervolg te voorkomen.

1. Dt-problemen

Allereerst beginnen we met de dt-fouten. Je leert het al op de basisschool, maar alsnog blijft het voor veel mensen lastig. Ook ik moet soms nog wel eens twee keer nadenken. Kies je voor een ‘d’, een ‘t’, of toch allebei? Bij de ik-vorm komt in ieder geval nooit een extra ‘t’. Het is dus ‘ik vind’ en NIET ‘ik vindt’. Kom je er niet uit? Vervang het werkwoord in de zin met lopen. Past hier ‘loopt’ het beste? Dan komt er een -t op het einde. Voor een werkwoord in de verleden tijd is het handig om het ‘t kofschip erbij te pakken. Eindigt het woord op een letter uit het kofschip, dan is het de stam plus -te. In andere gevallen voeg je -de aan de stam toe.

2. Dan vs. Als

Het is eigenlijk heel simpel, maar ook deze gaat nog regelmatig fout. Wanneer iets gelijk is aan elkaar gebruik je ‘als’. Bij een verschil schrijf je ‘dan’. Dus: groter dan, kleiner dan en even groot als. Niet meer vergeten hè.

3. ‘Uitprinten’ en ‘uittesten’

In het lijstje taalfouten mag de contaminatie niet ontbreken: een combinatie van twee woorden met dezelfde betekenis. Een bekend voorbeeld is uitprinten: een samentrekking van uitdraaien en printen. Kies dus één van de twee woorden en voeg ze niet samen. Hetzelfde geldt voor uittesten: gebruik testen of uitproberen

4. Hun of Zij?

Zij geven mij tips over taal of hun geven mij tips over taal? Welke zin is juist? Laat mij je even helpen: zij is een persoonlijk voornaamwoord, dit gaat om personen of een groep. Hun is een bezittelijk voornaamwoord en gebruik je om iemands bezit aan te duiden. De oplossing: ‘zij geven mij tips’ en ‘hun tips helpen mij’

5. Trema’s plaatsen bij meervoud

Een taalfout waar het vaak mis gaat, maar die eigenlijk heel simpel is: het plaatsen van trema’s. Ligt de klemtoon van een woord op de laatste lettergreep, dan eindigt het woord in de meervoudsvorm op -en met trema’s op de laatste ‘e’, zoals bij categorieën. Ligt de klemtoon niet op de laatste lettergreep? In dit geval schrijf je het meervoud met een -n en een trema op de ‘e’. Een voorbeeld hiervan is bacteriën.

6. ‘Ik ben er zowiezo bij!’

Brrr. Ik krijg al rillingen nu ik het typ. Op sociale media kom je ontelbaar veel variaties tegen op dit woord: zowiezo, sowiezo, zowieso of zelfs zwz. Het is een kleine greep uit de variaties op het woord sowieso. Onthoud dus de juiste term en je gaat sowieso niet meer in de fout.

7. ‘Mond-op-mond reclame’

Deze taalfout heeft menig Nederlander een keer gemaakt. Als je er even over nadenkt vrij smerig, toch? Door de term mond-op-mondbeademing ontstaat wel eens wat verwarring, maar als het gaat om reclame via mondelinge overdracht, gaat het toch echt om mond-tot-mond reclame.

8. ‘Ik pak me laptop’

Een van de grootste irritaties onder de taaldrammers: me gebruiken in plaats van mijn. Me is hetzelfde als mij en niet als mijn. Wanneer iets van jou (nee, niet jouw) is gebruik je een bezittelijk voornaamwoord. Het is dan ook mijn laptop.

Tips bij taalfouten

Deze fouten ga je vanaf nu niet meer maken. Verder loop je vast wel eens tegen andere fouten aan. Een gratis tip van mijn kant: Google is je beste vriend. Typ jouw probleem in en je krijgt vanzelf enkele websites die jou vertellen wat je moet doen. Ook maak ik gebruik van de web-extensie LangauageTool. Waar loop jij nog wel eens tegenaan? Wat zijn taalfouten die we voor eens en voor altijd moeten oplossen? Laat het gerust weten in een reactie of stuur me een berichtje!

Hulp nodig bij het schrijven van teksten?

Heb jij hulp nodig bij teksten voor bijvoorbeeld je website of je blog? Neem dan contact op! Ik help je graag met advies of schrijf goed vindbare teksten voor jou. Stuur me een mailtje, laat een bericht achter op mijn website of WhatsApp of kies voor een vertrouwd belletje naar 06-11569779.

Misschien is dit ook interessant voor jou:

seo-google-tekstschrijver

SEO-teksten in het kort

Je ontkomt er tegenwoordig niet meer aan: SEO-teksten. Het is de manier om zichtbaar te zijn in Google. Om jou het concept wat duidelijker te maken, leg ik de basis aan je uit.

Leer meer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *