Graffiti Teuffelsberg Berlijn

Waarom 3 maanden wonen en werken in Berlijn een fantastisch idee bleek

Wat afstand nemen om een beter antwoord te krijgen op vragen die ik mijzelf regelmatig stel. Wat wil ik doen? Wat kan ik allemaal doen? Hoe ga ik dat realiseren? Het is een kleine greep uit de selectie vragen waar ik mij de afgelopen maanden mee bezig hield. Dat afvragen en beantwoorden deed ik in een periode dat ik mocht wonen en werken in Berlijn. Meer leren over waar je waarde aan hecht en meer ervaringen opdoen. Ja, je kunt het omschrijven als ‘jezelf vinden’, maar daar krijg ik zelf de kriebels van.

Wat was de intentie?

Noem het vluchten, noem het een uitdaging of noem het hoe jij ook wil. Voor mij was vooraf de gedachte zo simpel als: ik vind Berlijn een fantastische stad, waarom zou ik er niet een paar maanden gaan wonen. Dat deed ik dus. In de wijk Moabit had ik een mooi appartementje waar ik samenwoonde met mijn vriendin. Ook zij kon tijdelijk ‘remote’ aan de slag. Vanuit ons huiskantoor combineerden wij het thuiswerken met het verkennen van deze immens grote stad. Tripjes naar musea, diners bij de leukste eettentjes en uiteraard op verkenningstocht in het befaamde nachtleven van de stad.

Wat wil ik doen?

Dat leventje beviel mij wel, al weet ik niet dat het permanent stand houd. Hoewel ik prima al mijn werk kon uitvoeren, denk ik dat een jaar lang dagelijks zoveel doen mij opbreekt. Het brengt mij een beetje bij het punt: wat wil ik doen? Blijkbaar hecht ik veel waarde aan goed eten, leuke feestjes en nieuwe mensen ontmoeten. Anderszijds wil ik graag met een passie mijn werk uitvoeren, nieuwe ideeën opdoen en deze ook uitvoeren. Zo ontstond het plan voor een Quiz van Roos-podcast (binnenkort meer hierover) en de gedachte dat ik veel plezier haal uit presenteren.

Wat kan ik doen?

Het maken van een podcast is mij wel bekend. Ik heb het vaker gedaan, en met plezier ook. Presenteren deed ik ook al eerder. Sterker nog, mijn eerste freelanceklus in Berlijn was het opnemen van een video voor een affiliatebedrijf. Gewoon in het Nederlands, hoor. In het Duits gaat nog wel 5 stappen te ver. Schrijven gaat mij ook goed af, van nieuwsberichten tot allerlei teksten voor website. Maar ligt daar mijn passie? Het enthousiasme bij Podcast maken en Presenteren is beduidend groter. Daarom heb ik besloten dat ik mij vanaf nu nog meer op deze 2 P’s ga focussen.

Hoe ga ik dat realiseren?

Het voordeel is dat ik bij terugkomst uit Berlijn al direct hiermee aan de slag kan. Na 14 uur in Zwolle te zijn, stap ik in de auto om een video op te nemen. Op het gebied van podcasten had ik juist een kleine tegenslag, maar de moed hou ik er zeker in. Een nieuw plan voor een podcast krijgt steeds meer vorm en kan rekenen op het nodige enthousiasme. Ondertussen tik ik lekker door en is er ruimte werk/hobby quizzen hosten. Een gevarieerd pakket en daar houd ik van. Hiermee blijf ik dan ook doorgaan.

Goede voornemens in 2023

Ik heb nieuwe energie gevonden, een visie en een plan bedacht. Dat plan is ontstaan in de maand december, altijd al een goede maand om terug te blikken op het afgelopen jaar. Wat brengt het nieuwe jaar? Of nog beter: wat breng ik het nieuwe jaar? Als je de gemiddelde Nederlander naar goede voornemens vraagt, krijg je 2 reacties. De ene heeft een heel lijstje waar bij je op voorhand al kan invullen dat het niet gaat lukken, omdat het te veel of te onduidelijk is. De anderen roepen dat goede voornemens voor hen niet werken. Snap ik. Toch heb ik dit jaar een paar goede voornemens voor mijzelf opgesteld. Ik houd een paar voor mijzelf, maar deze wil ik graag delen:

  • 10 pagina’s per dag lezen;
  • 2 sportevenementen afronden;
  • Minimaal 7 dagen alleen naar Berlijn.

Wonen en werken in Berlijn: Hoe vond je het zelf gaan?

Misschien een beetje een cynische vraag, maar goed bedoeld. Als ik terugkijk op de maanden september, oktober en november is het onwijs snel gegaan. Ik heb prachtige plekken bezocht, geweldige vrienden gemaakt en mezelf daadwerkelijk beter leren kennen. Dus wil je tijdelijk wonen en werken in Berlijn, of een totaal andere stad? Ik beveel het van harte aan. Wil je meer weten over mijn tijd daar of je eigen ideeën voor een (tijdelijk) vertrek naar het buitenland? Ik maak graag tijd voor een bakje koffie. Zwart graag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *